Passeu, passeu. A casa meua és casa vostra...

Fa una nit clara i tranquil·la. Hi ha la lluna que fa llum.
Els convidats van arribant i van omplint tota la casa de colors i de
perfums.
Heus ací la Blancaneus, en Pulgarcito, els Tres Porquets, el gos Snoopy i
el seu secretari Emili, i en Simbad, i l'Alí Babà i en Gulliver.

Benvinguts! Passeu, passeu.
De les tristors en farem fum. A casa meva és casa
vostra si és que hi ha
cases d'algú.

Jaume Sisa [Barcelona, 1948]

dissabte, 1 de juny del 2013

RESSENYA PRESENTACIÓ EN LA LLIBRERIA AMBRA A GANDIA 31 DE MAIG DE 2013



El joc, deliciós, finalment va ser de quatre. La suecana Rosa Roig i el valencià Enric Sanç van presentar els seus poemaris “Joc de dos” i “El plany de les lletres ferides" en Ambra Llibres a la ciutat, capital administrativa, cultural i econòmica de la comarca de la Safor del País Valencià, Gandia.

Batiste Malonda va ser l'encarregat de presentar a Rosa. Primerament va llegir un escrit de Pilar Gregori que no va poder assistir. Va fer una interessant ressenya de la seua lectura sobre el poemari “Joc de dos” i de les seues impressions i afinitats amb l'autora de Sueca. Seguidament Rosa va agafar la paraula i ens va adreçar cap als temps de nostre benvolgut Joan Fuster i veí del seu poble, per la seua importància per a la recuperació del Premis Literaris Poètics a la ciutat de Gandia. Va recordar a Estellés i a Espriu per la celebració, d'ambdós, del seu any i ens va fer cinc cèntims de la seua obra i neguits passats, presents i futurs.

Ricard Moncho va dir unes afables paraules i va introduir Enric Sanç amb la seua biografia, com es van conèixer i com va arribar el llibre d'El plany a les seues mans. Tot seguit, així, Enric va començar agraint al seu amic Ricard el fet de presentar-lo, a Maria Bravo de la Llibreria Ambra l'oportunitat i la gentilesa de poder presentar el seu poemari en un lloc tan important i de solera per als llibres a la capital de la Safor, a Rosa i a Batiste per l'acompanyament i per suposat a tots els assistents, amics i companys.

Enric novament com en altres presentacions va tractar d'explicar breument la important tasca del director literari i escriptor, Manel Alonso, així com de l'Editorial Germania per a poder fer visibles les noves veus poètiques al País Valencià i la importància de les noves tecnologies i més concretament les xarxes socials com a darrer refugi de la poesia -segons el seu parer- (fet que també va recalcar Rosa Roig.)



L'autor valencià, actualment resident entre les comarques de la Ribera Alta (Carcaixent) i el Camp del Túria (la Pobla de Vallbona), recordà la seua arribada a Gandia per raons laborals un 14 d'abril del 2008, l'amable acollida de la seua gent, la bellesa de la ciutat històrica, el privilegi de ser-hi entre el mar i el Circ de la Safor i el seu procés de creació fins aconseguir publicar un primer poemari, gestat allà mateix. Ens parlà del seu llibre, la seua estructura i el per què del seu títol. També de l'Antologia d'Estels de Paper, dels seus projectes passats, presents i futurs, així com que va convidar a tots els assistents a participar de l'esdeveniment poètic a la ciutat de Carcaixent, l'INV3RS, el proper dissabte 8 de juny. On entre altres es farà un cercaversos amb els companys de somnis: Josep Antoni Fluixà, Salva Lauder, Xelo Llopis, Manel Alonso, Pep Alfonso, Miquel Català, Antonio Martínez i la mateixa Rosa Roig.

Entre els nous projectes que porta a terme, una novel·la, un recull de rondalles del Camp del Túria, nous poemes i properes noves publicacions previstes: entre altres amb pròleg del seu admirat mestre i poeta de capçalera, Jaume Pérez Montaner (amb el qual recentment els poetes valencians i de la resta del territori lingüístic li han rendit un merescut homenatge pel seu 75 aniversari a CA REVOLTA): “Màtria. Noves Veus Poètiques dels Països Catalans”. Amb quatre poemes inèdits cadascú de quinze companys (entre ells Hèctor Serra, Mercè Claramunt, Josep Micó, Abel Dàvila, Josepa Montagut Mariner, Laura G. Andreu, etc.) de les Illes, el Principat i el País Valencià. Per a remarcar dient el que sempre pensa i sent: que segueix llegint, escrivint, aprenent i madurant com a persona i com a escriptor en aquests difícils moments que ens pertoca viure. Sense oblidar el seu silenci personal, la més que necessària revolta de la cultura, l'important crit  i la reivindicació social.




Sanç conclogué amb un xicotet però emotiu homenatge a la recent desapareguda amiga de Beniopa, Beatriz García Martinez a la qual li va dedicar unes paraules i uns poemes. Un escrit entre els dos no fa molt més d'un any i altre premiat al recent Premi TEODOR LLORENTE de POESIA 2013. També llegí un bonic poema de Rosa Roig, un parell de poemes d'El plany de les lletres ferides i acabà amb “Tinells eterns” de la mostra poètica “Estels de Paper. Vint-i-un poetes per al segle XXI.”



*A partir del minut 15 i 20 segons comença quan m'entrevisten a Ràdio Gandia Cadena Ser i seguidament a Rosa Roig, amb motiu de la presentació, en el següent enllaç:
http://www.radiogandia.net/images/stories/audio/alacarta/HxHmagazine2_Vie.mp3

1 comentari:

  1. Ha estat un gran plaer tornar a la bella ciutat de Gandia i estar tan ben acompanyat de tan bonica gent per dins i per fora. Malgrat algunes tristors i ferides, que qui més o menys, tothom arrosseguem... Per això cal seguir endavant i veure la vida, no amb amargors, sinó més bé com el que és, un veritable regal.

    ResponElimina